Blog 27 czerwca 2023

AMD i zdrowa dieta: ich związek

Chociaż nadal nie ma konkretnej odpowiedzi na pytanie, dlaczego u niektórych osób nie rozwija się związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), a u innych tak, to znaczące badania dowiodły znaczenia zdrowej diety i mitochondriów.

AMD jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 60 roku życia w krajach rozwijających się. Od dziesięcioleci prowadzimy badania, które wskazują na genetyczne i środowiskowe czynniki związane z AMD. Istnieje ponad 20 modyfikacji genetycznych związanych z AMD, ale nie ma jednego genu, który "powoduje AMD we wszystkich przypadkach". Geny najbardziej związane z AMD znajdują się w układzie dopełniacza, ważnym układzie związanym z kontrolowaniem stanu zapalnego w naszym organizmie. Zmiana genu czynnika dopełniacza H (CFH) z genu niskiego ryzyka na gen wysokiego ryzyka została powiązana z 43% osób z AMD.

Jednak u niektórych osób z genem CFH wysokiego ryzyka nigdy nie rozwija się AMD. Prowadzi nas to do wniosku, że genetyka nie jest jedyną odpowiedzią. Inny czynnik ma związek ze środowiskiem. Palenie tytoniu jest głównym czynnikiem ryzyka, podobnie jak starzenie się, ekspozycja na światło słoneczne i wyższy wskaźnik masy ciała (otyłość). Są jednak osoby otyłe, które palą i nigdy nie zachorują na AMD. Tak więc, chociaż środowiskowe czynniki ryzyka są ważne, nie odpowiadają one na pytanie "dlaczego niektórzy ludzie chorują na AMD, a inni nie?".

Niedawno naukowcy uznali, że głównym czynnikiem w suchej postaci AMD jest to, że komórki siatkówki zaczynają obumierać. Dlatego też przyjrzeli się ważnym czynnikom, które utrzymują komórki przy życiu. Mitochondria są jednym z najważniejszych elementów chroniących komórki w organizmie. Te podjednostki lub organelle wytwarzają energię dla komórek, działając jak baterie dla komórek. I tak jak baterie w latarce - jeśli baterie nie działają, latarka umiera. To samo dzieje się z komórkami - gdy mitochondria nie są zdrowe, komórki w końcu umierają. Dlatego, aby chronić siebie, ważne jest, aby mitochondria były zdrowe. Jednym ze sposobów na to jest spożywanie zdrowej żywności. W ciągu ostatnich 20 lat National Eye Institute (NEI) przeprowadził serię badań, które zidentyfikowały żywność i suplementy, które są dobre dla komórek siatkówki, a także mitochondriów.

National Eye Institute zalecił, aby osoby z wysokim ryzykiem rozwoju AMD spożywały dietę bogatą w zielone warzywa liściaste, całe owoce, wszelkiego rodzaju orzechy i kwasy tłuszczowe omega 3. Wiele z tych produktów ma właściwości przeciwutleniające, które pomagają "wyłączyć" geny związane ze stanem zapalnym, ważnym czynnikiem chorób siatkówki. Łosoś, makrela i sardynki mają najwyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Analiza, w której połączono dane z 9 różnych badań wykazała, że spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem wczesnego i późnego AMD. Inne badania pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają funkcjonowanie mitochondriów, zmniejszają produkcję reaktywnych form tlenu (wolnych rodników, które uszkadzają komórki) i prowadzą do mniejszego gromadzenia się tłuszczu w organizmie. Zielone warzywa liściaste zawierają ważne ochronne pigmenty plamki żółtej (karotenoidy) zwane luteiną i zeaksantyną, które zmniejszają ryzyko wystąpienia AMD o 43%. Wysoki poziom lipidów lub złogów tłuszczu w organizmie (otyłość) może "pochłaniać" luteinę i zeaksantynę, przez co nie są one dostępne do ochrony siatkówki.

Celem jest zwiększenie poziomu kwasów tłuszczowych omega-3 i karotenoidów, aby chronić oko. Poniżej znajduje się lista produktów spożywczych, które są zdrowe dla oczu:

Pokarmy zawierające luteinę lub zeaksantynę:

- 6mg/d luteiny i zeaksantyny - zmniejszone

- Zawartość luteiny/zeaksantyny - ug/100g mokrej masy ciała

- Jarmuż, gotowany - 15,798

- Szpinak, surowy - 11,935

- Szpinak, gotowany - 7,053

- Sałata, surowa - 2,635

- Brokuły, gotowane - 2,226

- Groszek zielony, gotowany - 1350

Źródło: Johnson, et al 2005 Nutr Rev 63:9

Aby pomóc w rozpoczęciu diety zdrowej dla oczu, poniżej znajduje się lista "przepisów zdrowych dla oczu", które zapewniają wsparcie odżywcze dla mitochondriów i komórek siatkówki.

Zupa szparagowa
Chipsy z jarmużu
Quinoa Collard Green Wraps z letnimi warzywami
Rillettes z wędzonego łososia

Źródła:
Geoffrey K. Broadhead, John R. Grigg, Andrew A. Chang i Peter McCluskey Nutrition Reviews. Modyfikacja diety i suplementacja w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem VR Vol. 73(7):448-462

Chong et al., Dietary omega-3 fatty acid and fish intake in the primary prevention of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis. Arch Ophthalmol 2008;126:826-33.

5/19/16

dzięki uprzejmości

AMD i zdrowa dieta: ichzwiązek Tagged on: zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem AMD dieta amd kwasy tłuszczowe zdrowe odżywianie zielenina liściasta zwyrodnienie plamki żółtej mitochondria odżywianie omega-3 witaminy