10/21/14
Ludzie gotują z różnych powodów. Niektórzy tylko po to, by móc jeść, inni cieszą się kreatywnością i uważają to za relaksujące, a dla niektórych jest to czynność, którą dobrze się bawią, robiąc to z innymi. Ale gotowanie może stać się trudne i niebezpieczne, gdy tracisz wzrok. Oto kilka przydatnych wskazówek, które pomogą Ci zachować bezpieczeństwo i dodadzą Ci pewności siebie, abyś mógł cieszyć się gotowaniem z niedowidzeniem.
1. Aby uniknąć poparzeń, należy postawić garnek lub patelnię na palniku przed jego włączeniem i wyłączyć palnik przed zdjęciem garnka lub patelni.
2. Obróć rączki patelni do wewnątrz od kuchenki lub blatu, aby uniknąć rozlania i oparzeń.
3. Oznacz wspólne lub często używane ustawienia na urządzeniach jasnym lakierem do paznokci, jasną kolorową taśmą lub podniesionymi kropkami.
4. Kup mikrofalówkę z funkcją podgrzewania sensorowego, aby automatycznie podgrzać jedzenie do odpowiedniej temperatury.
5. Używaj długich rękawic do piekarnika, aby chronić dłonie i ramiona przed gorącymi powierzchniami.
6. Włączaj światło w piekarniku podczas jego używania, aby przypomnieć, że piekarnik jest włączony.
7. Używaj podwójnej szpatułki, aby pomóc uniknąć rozlania podczas obracania potraw.
8. Używaj specjalnego kubka do odmierzania, który wzmacnia kontrast.
9. Używaj noża z regulowaną prowadnicą do krojenia.
10. Posiadaj jasne i ciemne deski do krojenia, aby zapewnić jak największy kontrast w zależności od tego, co kroisz lub siekasz - np. czarną do krojenia cebuli i białą do siekania jarmużu.
11. Używaj czasomierza kuchennego z dużym drukiem dla osób niedowidzących.
12. Używaj automatycznego ekspresu do kawy, który robi jedną filiżankę kawy lub herbaty, aby wyeliminować potrzebę przelewania wrzących płynów i ryzyko poparzeń.
13. Zamocuj pod spodem szafek oświetlenie fluorescencyjne o niskim współczynniku odbicia światła, aby ułatwić widzenie.
14. Obrysuj koniec blatów kolorową taśmą duct tape, lub pomaluj na kolor kontrastujący z powierzchnią roboczą. Wybierz również naczynia kuchenne, które kontrastują z blatem.
15. Organizuje półki w logicznym sposobie, możliwie alfabetycznie, z najwięcej używać rzeczami łatwo dostępnymi. Pamiętaj, aby zwracać przedmioty tam, gdzie były pierwotnie.
16. Użyj koloru do wnętrza szafek, który kontrastuje z twoimi naczyniami, aby łatwiej było je dostrzec. Nie używaj przezroczystych szklanek lub naczyń, ponieważ wydają się one niewidoczne.
17. Jeśli masz jaskrę i doświadczasz widzenia tunelowego, usuń drzwi szafek lub zastąp je drzwiami przesuwnymi.
18. Umieść gumki wokół kartonu z mlekiem, aby odróżnić go od kartonu z sokiem pomarańczowym. Działa to również dobrze przy odróżnianiu puszki zupy z makaronem od pomidorowej, itp.
19. Unikaj przelewów, zaczepiając wskaźnik poziomu cieczy na szklance lub kubku, który zagra melodię, gdy będziesz ¾" od góry.
20. W przypadku zimnych napojów możesz również użyć palca, umieszczając jego czubek na krawędzi szklanki i przestać nalewać, gdy poczujesz płyn.
Po przygotowaniu jedzenia, jedzenie może być również wyzwaniem, więc oto pięć dodatkowych wskazówek.
1. Używaj talerzy obiadowych z podwyższoną wargą, aby uniknąć rozlania lub zepchnięcia jedzenia podczas jedzenia.
2. Unikaj wzorów na naczyniach obiadowych.
3. Upewnij się, że twoje naczynia kontrastują ze stołem lub bielizną stołową.
4. Miej system nakładania jedzenia na swój talerz, np. mięso o 6:00, warzywa o 3:00, skrobia o 9:00.
5. Używaj lampy na gęsiej szyi bezpośrednio nad talerzem.
Susan DeRemer, CFRE
Wiceprezes ds. rozwoju