Blog 24 czerwca 2022

Dr Sandra Young

Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO)

Jak postępy biotechnologii wpływają na jakość odżywczą naszej żywności? W przeszłości ludzie zdawali sobie sprawę, że najsmaczniejsze i najbardziej obfite owoce mogą być wybrane i ponownie zasadzone w następnym sezonie. Geny roślin spożywczych zmieniają się nieustannie poprzez naturalne mutacje i rekombinacje. Obecnie postępy w naszym rozumieniu genetyki i biologii molekularnej pozwalają naukowcom znaleźć konkretne geny, które mogą być przenoszone z jednego gatunku na drugi. Materiał genetyczny może być przenoszony z wirusów, bakterii, roślin i zwierząt w celu wytworzenia znaczących zmian w oryginalnym gatunku. W przeciwieństwie do tradycyjnej hodowli, transfer genów pozwala na przenoszenie genów pomiędzy organizmami różnych gatunków. Pozwala również na transfer tylko specjalnie wybranych genów w celu uzyskania pożądanego rezultatu w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych. Terminy często używane do opisu transferu genów i modyfikacji roślin i zwierząt obejmują: Genetically Modified Organisms (GMO), Genetically Engineered (GE) i Biotechnology-Derived (BD).

Zawartość odżywcza żywności

Sposoby zmiany profilu i gęstości odżywczej żywności obejmują: modyfikację genów, praktyki rolnicze w zakresie uprawy i żywienia, konwencjonalną hodowlę i selekcję roślin oraz biofortyfikację witaminową. Gen wybrany do modyfikacji może zwiększyć lub zmniejszyć zawartość witamin, minerałów lub kwasów tłuszczowych w zmodyfikowanej żywności. Na przykład, złoty ryż jest genetycznie zmieniony w celu zwiększenia zawartości beta karotenu. Czasami, gdy jeden składnik odżywczy jest zwiększony, inny zmniejsza się jako niezamierzona konsekwencja. Na przykład, olej rzepakowy genetycznie modyfikowany w celu zwiększenia zawartości witaminy A ma obniżony poziom witaminy E. Praktyki hodowlane i żywieniowe, takie jak hodowla zwierząt karmionych trawą lub kukurydzą oraz ryb dzikich lub hodowlanych, zmieniają profil kwasów tłuszczowych zwierząt. Ilość kwasów tłuszczowych omega-3 znajdujących się w jajach różni się w zależności od diety kurczaka. Konwencjonalna hodowla i selekcja roślin może również zmienić profil żywieniowy, i jest to praktykowane od bardzo dawna. Wreszcie, ziarna i zboża są często wzbogacane w żelazo i witaminy przed wprowadzeniem na rynek bez potrzeby modyfikacji genetycznej.

Istnieją zamierzone i niezamierzone konsekwencje modyfikacji genów. Niektóre z zamierzonych celów modyfikacji genetycznej żywności obejmują zmieniony profil odżywczy, dłuższy okres przechowywania oraz lepszą teksturę i smak. Inne cele obejmują poprawę właściwości agronomicznych, takich jak odporność na owady i choroby, tolerancja na herbicydy i klimat. Na przykład genetycy roślin mogą wyizolować gen odpowiedzialny za tolerancję na suszę i wprowadzić go do innej rośliny. Nowa genetycznie zmodyfikowana roślina będzie wtedy również odporna na suszę. Ponieważ populacja świata rośnie, być może modyfikacje genetyczne mogą zwiększyć plony.

Niezamierzone konsekwencje modyfikacji genetycznej obejmują zwiększony potencjał nowych alergenów w dostawach żywności, odporność na antybiotyki, toksyczność i wyzwania środowiskowe. Modyfikacja genetyczna ostatecznie powoduje wprowadzenie nowych białek do żywności. Alergie pokarmowe wywołane przez prawdziwe przeciwciała są ważnym problemem zdrowotnym występującym u około 2% dorosłych i prawie 5% dzieci. Ochrona osób z alergiami pokarmowymi przed niepożądaną ekspozycją na te nowe białka stanowi główne wyzwanie dla zdrowia publicznego w przypadku genetycznie modyfikowanych źródeł żywności. Dodatkowo, spożywanie żywności genetycznie zmodyfikowanej poprzez zastosowanie "markerów odporności na antybiotyki" może zmniejszyć skuteczność antybiotyków w zwalczaniu chorób bakteryjnych. Geny oporne na antybiotyki wytwarzają enzymy degradujące antybiotyki i mogą zostać przeniesione na patogeny ludzkie lub zwierzęce, czyniąc je również opornymi na antybiotyki. Wreszcie gen wybrany do modyfikacji może pełnić dwie funkcje, jedną o pożądanym działaniu i jedną o działaniu niepożądanym, jak np. wzmacnianie naturalnych toksyn roślinnych. Zdarza się to u roślin strączkowych (inhibitory proteaz), fasoli lima (cyjanogeny) i gatunków rzepaku (goitrogeny).

Zagrożenia dla środowiska

Niezamierzone zagrożenia środowiskowe związane z uprawami genetycznie modyfikowanymi obejmują odporność na herbicydy i insektycydy, transfer genów do dzikich i konwencjonalnie uprawianych roślin poprzez zapylanie krzyżowe, uprawy zbyt jednolite genetycznie, a przez to podatne na wyniszczenie przez choroby, ograniczony dostęp rolników do nasion z powodu opatentowania genetycznie modyfikowanych roślin spożywczych oraz trudne do wyplenienia "superchwasty"."Jako jeden z przykładów niezamierzonych konsekwencji środowiskowych genetycznie modyfikowanej żywności, kukurydza Bt została zmodyfikowana genetycznie, aby stworzyć toksynę w pyłku, która zabija europejskiego borowika kukurydzianego. Jednakże, gdy pyłek jest roznoszony przez wiatr, może wylądować na mleczu, roślinie spożywczej motyla Monarcha, zabijając gąsienice, które żywią się mleczem. Jest to jedna z przyczyn zmniejszenia się populacji motyli Monarchy w ostatnich latach.

Znakowanie żywności GMO

Krajowe i stanowe zasady certyfikacji organicznej nie pozwalają na etykietowanie żywności genetycznie modyfikowanej jako "organicznej". Produkty ekologiczne nie mogą być uprawiane z nasion GMO; organiczny produkt zwierzęcy, taki jak wołowina, kurczak lub jaja, nie może być karmiony genetycznie modyfikowaną żywnością. Wspólne źródła genetycznie modyfikowanej żywności obejmują cukier wytwarzany z buraków; kukurydzę, syrop kukurydziany i tortille kukurydziane; papaje; pomidory; ryż; ziemniaki; soję, w tym tofu, mleko sojowe, orzechy sojowe, sos sojowy; mleko produkowane z rBGH ; cukinię i letnie kabaczki; oraz oleje, takie jak roślinny, rzepakowy, sojowy, bawełniany i kukurydziany.

Czytaj etykiety i poznaj swoje składniki. Unikanie genetycznie zmienionej żywności to nie lada wyzwanie. Kod PLU na naklejce ujawnia, czy owoc lub warzywo było genetycznie modyfikowane, uprawiane konwencjonalnie czy organicznie. Banany oznaczone czterocyfrowym kodem PLU 4011 były uprawiane konwencjonalnie z użyciem pestycydów. Banany oznaczone pięciocyfrowym kodem zaczynającym się od "9" są produkowane organicznie bez modyfikacji genetycznej (np. 94011). Produkty genetycznie zmodyfikowane mają pięciocyfrowy kod PLU rozpoczynający się od cyfry "8". W przypadku bananów kod ten to 84011.

Chociaż modyfikacja genetyczna może zmienić profil odżywczy żywności, którą jemy ... czy jesteśmy gotowi, aby otworzyć Lodówkę Pandory?

2/19/15

Sandra Young, OD
Autorka: Visionary Kitchen: A Cookbook for Eye Healthwww.visionarykitchen.com