Chociaż nadal nie ma konkretnej odpowiedzi na pytanie, dlaczego u jednych nie rozwija się zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD), a u innych tak się dzieje, istotne badania dowiodły znaczenia zdrowej diety i mitochondriów.
AMD jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 60 roku życia w krajach rozwijających się. Od dziesięcioleci mamy badania, które pokazują genetykę i czynniki środowiskowe związane z AMD. Było ponad 20 modyfikacji genetycznych związanych z AMD, ale nie ma jednego genu, który "powoduje AMD we wszystkich przypadkach." Geny najbardziej powiązane z AMD znajdują się w układzie dopełniacza, ważnym systemie związanym z kontrolą stanu zapalnego w naszym organizmie. Zmiana w genie czynnika dopełniacza H (CFH) z genu niskiego ryzyka na gen wysokiego ryzyka została powiązana z 43% osób rozwijających AMD.
Jednak niektórzy ludzie, którzy mają ten gen CFH wysokiego ryzyka, ale nigdy nie rozwijają AMD. To prowadzi nas do przekonania, że genetyka nie jest całą odpowiedzią. Inny czynnik ma do czynienia ze środowiskiem. Palenie jest wiodącym czynnikiem ryzyka, wraz ze starzeniem się, ekspozycją na światło słoneczne i wyższym wskaźnikiem masy ciała (otyłość). Ale znowu są ludzie otyli, którzy palą i nigdy nie rozwijają AMD. Tak więc, chociaż środowiskowe czynniki ryzyka są ważne, nie odpowiadają na całe pytanie "dlaczego niektórzy ludzie dostają AMD, a inni nie?".
Ostatnio badacze uznali, że głównym czynnikiem w suchej postaci AMD jest to, że komórki siatkówki zaczynają obumierać. Dlatego przyjrzeli się ważnym czynnikom, które utrzymują komórki przy życiu. Mitochondria są jednym z najważniejszych elementów, które chronią komórki w organizmie. Te podjednostki lub organelle, produkują energię dla komórek, działając jak baterie dla komórek. I tak jak baterie w latarce - jeśli baterie nie działają to latarka umiera. To samo dzieje się z komórkami - kiedy mitochondria nie są zdrowe, wtedy komórki w końcu umrą. Dlatego, aby chronić siebie, ważne jest, aby utrzymać mitochondria w zdrowiu. Jednym ze sposobów na to jest spożywanie zdrowej żywności. W ciągu ostatnich 20 lat, Narodowy Instytut Oka (NEI) przeprowadził serię badań, które zidentyfikowały żywność i suplementy, które są dobre dla komórek siatkówki, a także mitochondriów.
Narodowy Instytut Oka zalecił, aby osoby, które są w grupie wysokiego ryzyka rozwoju AMD, stosowały diety bogate w zielone warzywa liściaste, całe owoce, wszelkiego rodzaju orzechy i kwasy tłuszczowe omega 3. Wiele z tych pokarmów ma właściwości antyoksydacyjne, które pomagają "wyłączyć" geny związane z zapaleniem, ważnym czynnikiem chorób siatkówki. Łosoś, makrela i sardynki mają najwyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Analiza, która połączyła dane z 9 różnych badań, wykazała, że spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu było związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia wczesnego i późnego AMD. Inne badania pokazują, że kwasy tłuszczowe Omega-3 poprawiają funkcjonowanie mitochondriów, zmniejszają produkcję reaktywnych form tlenu (wolnych rodników, które uszkadzają komórki) i prowadzą do mniejszego gromadzenia się tłuszczu w organizmie. Zielone warzywa liściaste zawierają ważne ochronne pigmenty plamki (karotenoidy) zwane luteiną i zeaksantyną, które zmniejszają ryzyko wystąpienia AMD o 43%. Wysoki poziom lipidów lub złogi tłuszczu w organizmie (otyłość) mogą "nasiąkać" luteiną i zeaksantyną tak, że nie są one dostępne do ochrony siatkówki.
Celem jest zwiększenie poziomu kwasów tłuszczowych omega-3 i karotenoidów, aby chronić oko. Poniżej znajduje się lista pokarmów, które są zdrowe dla oczu:
- 6mg/d luteiny i zeaksantyny - obniżone.
- Zawartość luteiny/zeaksantyny - ug/100g mokrej masy
- Jarmuż, gotowany - 15,798
- Szpinak, surowy - 11,935
- Szpinak, gotowany - 7,053
- Sałata, surowa - 2,635
- Brokuły, gotowane - 2,226
- Zielony groszek, gotowany - 1350
Źródło: Johnson, et al 2005 Nutr Rev 63:9
Aby pomóc rozpocząć zdrową dietę dla oczu, oto lista "zdrowych dla oczu przepisów", które zapewniają wsparcie żywieniowe dla mitochondriów i komórek siatkówki.
Zupa szparagowa
Kale Chips
Quinoa Collard Green Wraps with Summer Vegetables
Smoked Salmon Rillettes
Źródła:
Geoffrey K. Broadhead, John R. Grigg, Andrew A. Chang i Peter McCluskey Nutrition Reviews. Dietary modification and supplementation for the treatment of age-related macular degeneration VR Vol. 73(7):448-462
Chong et al., Dietary omega-3 fatty acid and fish intake in the primary prevention of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis. Arch Ophthalmol 2008;126:826-33.
5/19/16
dzięki uprzejmości