Blog 16 listopada 2021

Jaką diete stosować dla zdrowych oczu?

W miarę starzenia się, normalnym zjawiskiem jest zmiana wzroku, dlatego ważne jest, abyśmy robili wszystko, co w naszej mocy, aby zachować czyste i zdrowe oczy. Odżywcza dieta jest nie tylko dobra dla Twojego ciała, ale również dla Twoich oczu. Istnieje prosty sposób, aby poprawić zdrowie swoich oczu: Zacznij od dokonywania tych samych odżywczych wyborów żywieniowych, które są dobre dla Twojego ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Poniższe witaminy, minerały i inne składniki odżywcze są niezbędne dla dobrego widzenia i mogą chronić Twoje oczy przed schorzeniami i chorobami uszkadzającymi wzrok, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD).

Owoce i warzywa

Składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach dostarczają przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowszych oczu. Owoce i warzywa zapewniają również ochronę, ponieważ wiele z ich składników odżywczych dostarcza przeciwutleniaczy, których nasz organizm nie potrafi syntetyzować.

Na przykład, luteina i zeaksantyna są ważnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zapobiegać degeneracji soczewki i siatkówki. Spożywanie diety bogatej w te karotenoidy pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia AMD poprzez zwalczanie utleniania w komórkach siatkówki oka.

Pokarmy bogate w luteinę i zeaksantynę to zazwyczaj ciemno zabarwione owoce i warzywa, w tym:

  • szpinak
  • jarmuż
  • kolarda
  • żółta kukurydza
  • marchew
  • kiwi
  • mango
  • melony

Kwasy tłuszczowe omega-3

Spożywanie tłustych ryb, takich jak łosoś, tuńczyk, makrela i sardynki, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, również pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia AMD. Kwasy tłuszczowe omega-3 są bogate w kwas dokozaheksaenowy (DHA), który jest ważny dla zdrowia oczu i funkcji wzrokowych. Osoby cierpiące na zespół suchego oka (tj. niską produkcję łez) mogą odnieść korzyści z diety bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3, ponieważ suchość oka jest związana z niskim poziomem DHA.

Badania wykazały jednak, że suplementy witaminowe zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 mogą nie zapewniać tak dużej ochrony. Oznacza to, że lepiej jest jeść ryby, niż przyjmować suplementy omega-3. Ważne jest, aby pamiętać, że duże spożycie ryb może przyczynić się do wysokiego poziomu rtęci (How Much is Too Much Mercury).

Możesz również znaleźć kwasy tłuszczowe omega-3 w źródłach roślinnych, takich jak:

  • orzechy
  • nasiona (nasiona lnu i nasiona chia)
  • ciemna, liściasta zielenina (sałata rzymska, rukola, szpinak).

Witaminy z grupy B

Wyższy poziom witamin z grupy B może obniżyć ryzyko rozwoju AMD.

Pokarmy bogate w witaminę B6 obejmują:

  • banany
  • kurczak
  • fasola
  • ziemniaki
  • ryba
  • wątroba
  • wieprzowina

 

Pokarmy, które są bogate w witaminę B12 obejmują:

  • nabiał
  • jaja
  • mięso
  • drób
  • skorupiaki

 

 

Rozważ duże sałatki jako główne danie podczas lunchu i kolacji, dodając stosunkowo niewielkie ilości białka zwierzęcego, jeśli jest taka potrzeba. Możesz również wybierać produkty o niskiej zawartości glikemii, takie jak pełnoziarniste pieczywo i makarony, które mogą obniżyć ryzyko wystąpienia AMD poprzez stabilizację poziomu glukozy we krwi.

 Więcej na: http://eyeprotect.pl