Ostatnio słyszeliśmy sporo o marchewce i pozytywnym wpływie, jaki może mieć na Twój wzrok, np. spowalniając postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD). Dzieje się tak, ponieważ marchew zawiera pigmenty zwane karotenoidami. Barwniki te nadają również warzywom ich kolory, w tym przypadku pomarańczowy. Ale marchew nie zawsze była pomarańczowa.
Początki marchwi można prześledzić do suchych, gorących ziem Iranu i Afganistanu w 3000 r. p.n.e., kiedy to warzywa korzeniowe były czarne, białe, czerwone i fioletowe. Były gorzkie i używane jako środek leczniczy na wiele chorób, a także jako afrodyzjak.
Warzywo to zyskało na popularności, ponieważ było nadal jadalne nawet po miesiącach przechowywania w różnych warunkach. Nasiona marchwi zostały wkrótce zebrane i sprzedane sąsiednim populacjom z Bliskiego Wschodu, Afryki i Azji. To właśnie wtedy zaczęło się krzyżowanie i powstawały nowe rodzaje marchwi.
Przez wieki i kontynenty marchewka ewoluowała, poprawiając skład, wygląd, smak i wielkość. Po latach selektywnej hodowli, w XVII wieku zaprojektowano holenderską żółtą marchew, w której pozbyto się goryczy, zwiększono słodycz i zminimalizowano drewniany rdzeń. Wydaje się, że w ten sposób powstała pomarańczowa marchew, którą cieszymy się dzisiaj.
Amerykanie nie używali w pełni marchwi aż do czasów po I wojnie światowej, kiedy to żołnierze wracający do domu opowiadali o kuchni francuskiej i innych kuchniach europejskich, które zawierały marchewkę. Jednak prawdziwą popularność zyskała dopiero po II wojnie światowej, kiedy to Anglia aktywnie zachęcała do domowej uprawy marchwi, podczas gdy Stany Zjednoczone były zaangażowane w uprawę "Ogrodów Zwycięstwa".
Dziś marchew występuje na całym świecie w regionach o umiarkowanym klimacie. Mają wysoką wartość odżywczą, obecność ?-karotenu, błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy, minerałów i możliwość przygotowania w wielu różnych przepisach. Stały się podstawą w wielu krajach.
Obecnie największym producentem i eksporterem marchwi na świecie są Chiny. W 2010 roku na świecie wyprodukowano 33,5 mln ton marchwi i rzepy, z czego 15,8 mln ton pochodziło z Chin, po 1,3 mln ton z USA i Rosji, 1 mln ton z Uzbekistanu, a niecały milion z Polski, Wielkiej Brytanii i Ukrainy.
Ze względu na popularność i korzyści zdrowotne marchewki, jest ona obecnie spożywana na wiele sposobów - poza zwykłą sałatką. Oto kilka przepisów, które możesz uznać za interesujące do wypróbowania:
Crab Toast with Carrot and Scallion - Zapomnij o swojej tradycyjnej bruschetcie, zadziw swoich gości tą przystawką.
Potato-Carrot Latkes with Lemon-Raisin Topping - Wydaje się idealne z okazji Chanuki tuż za rogiem.
Pieczona marchew, squash i słodka zupa ziemniaczana - To jest bardziej tradycyjny marchewkowy przepis, ja no jest że ciężki znajdować marchewkową zupę, ale ten jeden także ma squash i słodkie ziemniaki które są także oko zdrowi!
Marchewka Farfalle Makaron z cytryną i ziołami - Nie tylko marchewki są dobre dla smaku, ale dodają ładny kolor do tego makaronu, który mógłby być podstawą dla dowolnej liczby dań z makaronu.
Ciasto marchewkowo-imbirowe z pomarańczowym lukrem serowym - Większość ciast marchewkowych nie ma lukru lub ma tradycyjny lukier serowy. Pomysł na pomarańczowy lukier sprawia, że to ciasto jest wyjątkowe.
Sok z marchwi, imbiru i limonki - Orzeźwiający i zdrowy.
10/22/15
Susan DeRemer, CFRE
Wiceprezes ds. rozwojuDiscovery
Eye Foundation